Двукракият роботът Cassie  зае почетно място в Книгата на рекордите

...
Двукракият роботът Cassie  зае почетно място в Книгата на рекордите
Коментари Харесай

Робот влезе в „Гинес“ като рекордьор на 100-метров спринт

Двукракият роботът Cassie  зае почетно място в Книгата на върховете на „ Гинес “ като най-бързият измежду сродните си технологии. Времето, за което той съумя да преодолее класическата отдалеченост 100-метра спринт е надалеч под възможностите на най-добрите човешки спортисти.

Но въпреки всичко това е едно впечатляващо достижение в региона на роботиката, приложния програмен продукт и всичко останало обвързвано с нея. Роботът Cassie, който беше показан през 2017 година, е разработка на Agility Robotics, учредена от екип на  университета в Орегон. От основаването си дизайнът на робота непрестанно се усъвършенства, успеваемостта му се покачва и през 2021 година роботът съумя да измине 5-километрово разстояние за 53 минути.

За да може  Cassie да работи дейно на дълги дистанции, неговите разработчици са употребявали дълбоки логаритми за машинно образование, които са взели поради всички неповторими аспекти на биомеханиката на робота и са се пробвали да държат робота изправен във всяка обстановка. В допълнение, експертите на Agility Robotics използваха опита на разработчиците на роботи Boston Dynamics Atlas and Mabel., с дейното си присъединяване в екипите.

Но, с цел да се научи роботът да спринтира 100 метра, технолозите започнаха всичко от нулата. „ Бягането на 5 километра беше тест за устойчивост и надеждност за Cassie “, споделя Девин Кроули, който е измежду разработчиците. „ Но той остави открит един въпрос – какъв брой бързо може да бяга Cassie? “

Процедурата за моделиране във виртуална действителност разреши на експертите да дефинират най-ефективния вид способ за бързо придвижване на робота. Тези калкулации в действителност продължиха към седмица, макар че в пространството на виртуалния тестов уебсайт тя беше направена преди година. За да влезе в Книгата на върховете на „ Гинес “, роботът трябваше освен да преодолее дистанцията за най-кратко време. Той трябваше да тръгне от избрана позиция и да се върне на тъкмо същата позиция след секване на финалната линия, а не просто да падне.

За да стане това, беше належащо да се провеждат две самостоятелни невронни мрежи, едната осигуряваща бързо придвижване на робота, а втората - старт, преход към тичане и изящен преход в противоположна посока. „ Осигуряването на старт и край в избрана позиция е по-трудно, в сравнение с обезпечаването на придвижване с висока скорост, по същия метод, по който излитането и кацането е по-трудно, в сравнение с гарантирането, че самолетът лети по права линия “, споделя професор Алън Фърн, началник на екипа. „ Прилагането на всичко това изисква най-бързото и най-дълбоко взаимоотношение сред хардуера и усъвършенстваната системата за изкуствен интелект “, прибавя той.

Всички старания на разработчиците доведоха до обстоятелството, че роботът Cassie съумя да измине дистанцията от 100 метра за 24,73 секунди, спазвайки всички правила, и да влезе в Книгата на върховете на „ Гинес “. Това е много надалеч от представянето на най-бързите човешки спортисти, които се нуждаят от по-малко от 10 секунди, с цел да създадат това. Но това е единствено началото и някой ден в бъдещето роботите ще могат да се състезават в тичане с хората на равни начала или даже да ги надминат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР